OVER MIJ

Ben Roest

Mijn naam is Ben Roest. (71 ). Ik neem je mee naar het jaar 2003.  Ik ben voor klachten bij de neuroloog.  Op een scan ziet hij een hernia die, tussen de borstwervels door, hard  tegen mijn ruggenmerg  drukt. Dat is daar bijna doormidden gebroken. Resultaat:  een dwarslaesie  aan mijn linkerzij.

In februari 2003 word ik geopereerd. Daarna moest ik gaan revalideren. Het werd zomer. Een recordzomer met hittegolf.  Voor mij vooral het  begin van  een ‘koudegolf’.  Ik raak gehandicapt.  De aandoening blijft.

 

 

Voor 2003 was ik  -onder meer- als verpleegkundige en geestelijk verzorger werkzaam in een psychiatrisch centrum.. Ik leerde daar  een man kennen, die leed aan schizofrenie. We raakten bevriend.   Ik vertelde hem dat ik  verlamd was geraakt.  Aan mijn linkerzijde.  Even later belt hij me terug.  Hij weet waarom  ik  juist aan mijn linkerzijde verlamd  ben. ” Dat is omdat je linkse gedachten over de samenleving hebt,” luidt zijn boodschap.

In 2002 werkte  ik als  pastor in een aantal geloofsgemeenschappen. Door mijn dwarslaesie raak ik mijn werk  grotendeels kwijt. Vijf jaar later ben ik  op een ochtend weer bij de parochianen. Terwijl ik  aan de koffie  zit, komt er een moeder naar me toe.   Zij zegt: Ben, als jij hier pastor was gebleven, hadden mijn drie kinderen langer met mij naar de kerk gegaan.”

pexels madison inouye 2821823

Ik heb mijn dwarslaesie  nu  achttien jaar. Ik kan zeggen dat mijn verlamde lichaamsdelen  me even lief zijn als de andere ledematen. Ik zie weer mogelijkheden om te leven.   Met heel wat mensen geven we  mijn leven weer zin.

Ben Roest in Nijkerk l.roest3@kpnplanet.nl