DSCN6035

ken jij de BENAUWENIS

Je ziet ze overal, waar je rijdt. De wegversmallingen. Met betonblokken, paaltjes of bulten en drempels heeft de stratenmaker  de weg  smaller gemaakt.  Als chauffeur  doe je er verstandig aan  gas terug te  nemen. En goed te sturen,  totdat je door de nauwte bent gereden.  Kortom zo’n wegversmalling! Een beetje krap.  Wat benauwd. Je moet het er maar goed opletten.

Deze paaltjes staan ook op fietspaden. Je leest regelmatig dat er een fietser tegenaan gereden is. Je kunt dan lelijk terechtkomen. Het lijkt wel of we een hekel aan die belemmeringen hebben.  We houden er niet van als iets ons in de weg staat.

We houden niet zo van dat benauwde. Benauwdheid bij het in,- en uitademen. We zijn er bang voor.

Ik zelf ben in de benauwenis geraakt door een vervelende vernauwing van mijn ruggenmerg.  Als ik een woordje lees dat over  nauw gaat, doe ik steeds mijn ogen even dicht. Benauwd. Dit woord heeft bezit van mij genomen en pakt me beet.  En waar je beetgepakt wordt, krimpt  en vernauwt je lichaam.

Ik geloof dat er meer dan een miljoen Nederlanders -veel- ongemak hebben van benauwdheid. Het lijkt me zwaar,als je dat treft. We moeten maar gauw zorgen dat lucht veel schoner wordt. En ook blijft.

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

Laat een reactie achter