DSCN5916

Je kunt BLIJ ZIJN

Laetare. latijn voor:  je verheugen of  blij zijn.    Dat bedoelen de kinderen van het kaartje ook. Hun school heet Laetare

Dus verheugen zij zich en zijn ze blij.

Ik lees net een interview met de chimpansee-kenner Jane Goodall. Zij kijkt niet alleen  naar  het gedrag van deze dieren. Zij  denkt ook na over de menselijke kwaliteiten en eigenschappen  van de dieren. Ze noemt één eigenschap van de mens, die je niet  kunt tegen spreken. Zij stelt dat  alleen de mens over de schitterende eigenschap van  HOOP beschikt. De vaardigheid om Hoop te houden.

Zij zegt dat  iedere menselijk wezen beseft, dat er aan het einde van de tunnel licht is. Hoe dan ook, komt er weer  tijd  om te ontspannen. Te lachen. Tijd voor blijdschap en vreugde.

Zij  ziet hoop als een unieke menselijke eigenschap. Die we dus bij chimpamsee’s   niet zien. En die mensen wel hebben,  maar die bij mensen steeds kleiner wordt. Dat is de mening van sommige mensen.  Zij vrezen dat we een tekort aan Hoop hebben. Bij vele van ons is de instelling: ik wil niet op iets hopen, maar ik wil het nu. Niet meer verwachten, maar opeisen en organiseren.

Bij zieke  en lijdende mensen zijn Hoop en Blijdschap niet de eerste eigenschappen waaraan ik  denk. Maar een onsje Hoop is kostbaarder dan vijfentwintig kilo vuurwerk.

maak het goed.zo goed als je kunt.

ben

Laat een reactie achter