DSCN5514 001

ik SCHAAM me

Iemand schrijft dat zij zich schaamt, als ze leest en hoort, hoe ziek  ik ben geworden. Ziekte en schaamte. Een vervelende of lastige combinatie. Ziektes als obese en bepaalde  huidaandoeningen gaan nogal eens gepaard met gevoelens van schaamte bij de patiënt.  Dat kun je horen en zien in programma’s  van  t.v. dermatoloog -dokter. Zeker als de huid  van je gezicht en hals  is aangedaan, is dat heel vervelend. Ik denk dat ik helemaal van slag zou raken, als ik zoiets ook zou krijgen.

“Zeg, ga je schamen.” Je hoorde het als je iets wilde  ontkennen, wat je wel gedaan had. Bijvoorbeeld als je iets kleins, een rol snoep, had weggenomen uit een winkel. Ik lees net dat het kind van een dominee op een zondag niet naar de kerk was gegaan. Het was wezen voetballen. Daar moet je je diep voor schamen. Niet in mijn ogen!

Tegenwoordig in coronatijd  en in de klimaat crisis,  krijgen we met nieuwe vormen van schaamte te maken. Zoals vliegschaamte en  klimaatschaamte. Terwijl vandaag in de krant staat dat  “we ” weer graag zijn gaan vliegen.

Het kindertoeslagenschandaal is een schrijnend en scherp voorbeeld van een schaamte proces dat helemaal maal verkeerd is verbonden werd met ziektes, falen en schulden. En een volledige verziekte omgang tussen werknemers en cliënten.

Een ouder kan zich ervoor schamen, als zij er niet in slaagt de kinderen gewoon te kleden. En ze niet meer met ontbijt naar school kan laten gaan.  Dat moeten we met elkaar niet willen. Onze opdracht mag toch best zijn dat we naar die ouder of ander  omzien.

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

 

Laat een reactie achter