DSCN5765

TOEGANKELIJK voor

Rond de 200. 000 mensen in Nederland  zijn rolstoel afhankelijk   Dat betekent dat de  rolstoel voor hen een onmisbaar hulpmiddel is om veilig te  bewegen.   Vandaag is het de dag van de toegankelijkheid van gebouwen, voor rolstoelgebruikers.  Het gemeentehuis in Stein (Limburg) is het best toegankelijke gebouw.  Dat noemen we  gerust rolstoelvriendelijk. 

Maar ik wil het eigenlijk over de toegankelijke  mens hebben. Dat zeggen we van iemand  als hij/zij zich onder de mensen begeeft en makkelijk met hen praat.   Hij of zij is eenvoudig benaderbaar.

Prachtig  dat deze twee honderdduizend mensen in  staat gesteld worden te gaan winkelen en hun boodschappen doen. Hobby’s te hebben. Maar ik houd toch wel een vraag. Kunnen rolstoelafhankelijke mensen wel alle toegankelijkheid en aanpassing door de overheid en door de medemens vragen. Ik vind dat niet. Zo vind ik het onredelijk om als invalide rolstoeler sommige takken van sport weer op te pakken. Koste wat het kost.

Of de motor weer op te zoeken. Kan  ik als rolstoelrijder ervoor kiezen talloze activiteiten achterwege te laten.Niet meer te doen. Zoals gevaarlijke sporten. Die ik misschien nog wel zou kunnen of zou kunnen leren. Maar ik voel dat ik niet het onderste uit de kan hoef.

Maar ik kies voor een zekere vorm van wederkerigheid. Juist ook in de zorg.  Ik in mijn rolstoel, de ander loopt naast mij. Wanneer komt de gelegenheid en de bereidheid dat je iets terug doet. Als een geschenk van mij als zieke en invalide aan de gezonde. Of hoeft dat niet meer als je een ernstige ziekte hebt of een chronische aandoening.

Het siert ons om een toegankelijke rolstoelrijder te zijn. Ik doe mijn best.

maak het goed .zo goed als je kunt

ben

 

 

 

 

Laat een reactie achter