DSCN6083

rotsen SLIJTEN

Deze kaart  biedt een zicht op een strand en op afgebrokkelde  rotsen in de Algarve in Portugal. Ik zie vooral die twee rotsblokken. Het lijkt wel een tweeling.

Ik weet niet wanneer deze rotswanden ontstaan zijn. Ik neem  aan dat dit wel miljoenen jaar geleden is gebeurd.  En dat ze vanaf die tijd ook zijn gaan slijten.  Van een kolossale rotswand zijn deze rotsblokken nog over gebleven.   Zij hebben geleden onder invloed van wind,  zee en zon. Ik krijg er een treurig beeld van.  Ze ‘ lijden ‘ Zij slijten.

Misschien zijn het de rotsen van Huub Oosterhuis. In zijn lied ‘De Steppe zal bloeien’ brengt hij de rotsen ter sprake.  Hij heeft vast deze rotsen in de Algarve voor ogen als hij dicht;

De  rotsen, die staan vanaf de dagen der schepping,  staan  vol water, maar dicht, de rotsen gaan open. (ao)

Elke keer als ik deze kaart zie, ervaar ik een gevoel van verdriet.  Verdriet van vroeger, dat voor een deel gesleten is. Van de tijd in militaire dienst.  Een broertje is verdronken. Op de middelbare school waren niet alle jaargetijden gemakkelijk.

In veel huizen van katholieke gezinnen hing aan de wand een wijsheid tegeltje met de tekst: “Elk huisje heeft zijn kruisje.”   Elk familie krijgt narigheid en lijden op haar weg.  En het verdriet  erover.

 

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter