DSCN5891

je bent uit de RUNNING

“Hoe gaat het deze morgen met u, mevrouw de Vries, ” vraagt de wijkverpleegkundige, terwijl ze de kamer binnen loopt.  Mevrouw de Vries ; “Ik ben blij dat je er bent en even naar mij komt kijken. Ik voel me  niet ze lekker. Slecht geslapen.  Ik ben vandaag  niet  zo in de running. Morgen beter”

Gisteren hoorde  ik een oud collega wel zeggen, dat zijn draaglast groter was dan zijn daadkracht. Met andere woorden: hij trekt het niet meer.  Er komt teveel op zijn schouder.

Ik vermoed dat iedere cliënt die gedurende maanden of jaren te kampen heeft met een ernstige ziekte, op den duur uit de running raakt. Misschien wel voor een lange tijd. En vaak verschillend.  Bijvoorbeeld jongeren, die depressief zijn geraakt doordat zij dankzij de lockdowns geen  contact   hebben met vrienden  of jongeren uit de wijk. Of studiegenoten.

Senioren kunnen ook uit de running raken. Mensen die op latere leeftijd suikerziekte krijgen, kunnen blijven doorlopen met klachten. Maar op een goed moment gaan ze zich wel bij de huisarts melden. Totdat zij goed zijn ingesteld, is het een tijd dat ze niet optimaal meedraaien.

Er zijn mensen , zoals ik zelf , die een lange tijd uit de running waren. Wel een aantal jaren. Het hangt er ook van af wat je precies onder de running verstaat. Er is soms ook sprake van  dat iemand psychisch niet meer mee doet in de samenleving.  Je bent nog maar deels arbeidsgeschikt. Dat is al met al een harde en scherpe ervaring. We kunnen blijven proberen om een patiënt bij en in de samenleving te houden.

 

maak het goed . zo goed als je kunt

ben

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter