DSCN5907

je bent DANKBAAR

Ik hoorde gisteravond een gesprek tussen een directeur van een overheidsinstantie en de presentator  van een consumenten programma.  Wat is het geval?  Twaalfhonderd mensen zijn door de verkeerde handelwijze van de overheid in de schulden geraakt. De directeur geeft vooral aan  dat  meer dan een miljoen mensen wel tevreden zijn. Hij is die klanten dankbaar.

Dankbaarheid  valt moeilijk onder woorden te brengen. Het is gemakkelijker te noemen wat het niet is. Dankbaarheid is  niet hetzelfde als tevredenheid.  Ook niet hetzelfde als geluk.

Dankbaarheid mag je van niemand meer verwachten. Zelfs  niet van je kinderen of kleinkinderen. Je hoeft ook niet dankbaar   meer te zijn als je de gelegenheid krijgt om te studeren en wereld reis te maken.  Het hoort er gewoon bij en je hebt er toch voor gewerkt.

Ik las net nog een interview met een bekende Nederlander. Hij had het over zelfontplooiing, concentratie en  lotaanvaarding  als eigenschappen of kenmerken van de hedendaagse mens. Hij spreekt  over deze drie eigenschappen.  Ik lees in zijn verhaal geen woord over dankbaarheid. Het lijkt erop dat dit woord uit het woordenboek is gehaald. We leren niet meer hoe we dankbaar dienen te zijn. Zoals stedelingen niet meer leren hoe groenten  groeien.  En hoe staat het met waarden als deugd en plicht en verantwoordelijkheid?

Ben ik nu  te negatief en pessimistisch. Dat hoop ik maar.

Maak het goed.zo goed als je kunt.

ben

Laat een reactie achter