koesteren[1]

je wilt wel KOESTEREN

Om maar met de deur in huis te vallen:  Met dat woordje koesteren kunnen we vele kanten uit. Je kunt liefde koesteren maar ook haat. Vreedzaamheid èn geweld.

Een voorbeeld. Ik zat een keer bij een parochiaan aan tafel. Tijdens de lunch. De moeder  wilde haar  gehandicapte dochter brood geven. Maar dat ging erg moeizaam. Toen zei ze bij ieder stukje brood een lief woord. Zoals  ” Dit stukje is voor papa. Dit stukje is voor je broertje. Dit stukje is voor Jezus . Dit is voor de poes.” Zo mooi gedaan. Echt om te koesteren.

Ik kom er niet goed achter wat koesteren inhoudt.  Ik ken  koesteren als onderhouden en voeden. Dat geldt misschien voor een plant  die al 25 jaar in je huiskamer staan.   Koesteren gaat erover, dat we gedachten en wensen hebben over onze toekomst. Zo koestert oma  bij haar nieuwgeboren kleinkind de mooie gedachten over een heerlijke toekomst voor hem. Die wens kan ze koesteren.

Ik denk niet dat ik mijn aandoening koester. Ik zeg wel steeds dat mijn verlamde ledematen mij even lief zijn als mijn gezonde delen.  Maar of ik dan ook vind dat ik mijn verlamde lichaamsdelen koester; ik vraag me dat af.

En nog een vraag.Kunnen we de robot in de zorg  koesteren? Kan een oudere de robot koesteren om zijn gezelschap?  Gaat de robot ook wat koesteren?  Heb jij wat te koesteren?

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter