metalles[1]

>> je wens me STERKTE

De maker van dit kaartje heeft het woord sterkte sierlijk opgeplakt. Dat is mooi, maar ik houd moeite met dat woord sterkte zelf.  Ik vind dat sterkte en gezond worden  maar slecht bij elkaar passen.  Daar kunnen we een ander woord voor gaan zoeken.

Ik las vanochtend in de krant een verklaring , waarom  ik Sterkte niets vind. Het hangt samen met de  Paralympische Spelen die dinsdag in Tokio beginnen. Dan zullen enkele duizenden mensen met een beperking met elkaar strijden om de medailles.

Ik heb zelf al 18 jaar een dwarslaesie en lees  de leefervaringen van mijn lotgenoten. In hun levensverhalen vertellen ze, het fijn te vinden dat mensen met hen zelf gingen praten in plaats van begeleider. En  dat de mensen zeiden: “Je moet niet letten, op wat je niet meer kunt. Maar op wat je wel nog kunt.”

Bij die zin voel ik  me  ongemakkelijk.   Met deze woorden roepen mensen  de gehandicapten op, om op een andere manier een prestatie te leveren. Met de Paralympisch is dat een tak van sport. Daar  de allerbeste in  worden.

Maar onze samenleving lijdt als genoeg  onder het motto  sneller, sterker en hoger.  Voor gezonde en gehandicapte mensen zou dat geen punt meer  dienen te zijn.  Ons gezonde of zieke leven moet het juist niet hebben van sneller, sterker en hoger.  Dat levert echt veel strijd op.

Heb ik daar al een ander woord voor dan?  Ik ben hard op zoek.  Misschien  het woord  deelnemen?  En Word wie je bent.

ik denk er verder over.

 

maak het goed, zo goed als je kunt.

ben

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter