metalles[1]

je wens me STERKTE

De maker van dit kaartje heeft het woord sterkte sierlijk opgeplakt. Dat is mooi en natuurlijk goed bedoeld. Maar ik ben geen fan van het woord ‘Sterkte.” Ik vind dat sterkte en ziek zijn en gezond worden  slecht bij elkaar passen.

Wat is er dan mis met het woord Sterkte als dat samen gaat met ziek zijn en gezondheid.

Bij sterkte moet ik denken aan de sterkte van het leger of van een elftal.  Sterkte betekent hier ongeveer de macht of de kracht  van het leger.

Of de sterkte van de dijken. Zo wordt er hard gewerkt aan het versterken van de Afsluitdijk, zodat zij deze hele eeuw absolute bescherming biedt aan al landgenoten.

Sterkte laat zich zo gemakkelijk koppelen aan geweld en vernietiging.  Veel te gewelddadig  voor ons kwetsbare lichamen. We hebben wel van de krachttermen voor onze lichaamsdelen. Je kop, je poten, , je porem. je pens, je smoel. Niet zeggen. Je verlaagt ons lichaam er mee.

Vanuit het revalidatiecentrum gingen we met een groep mensen -met- een- dwarslaesie  naar een toernooi rolstoelrugby. We gingen alleen maar kijken. Ik vond het helemaal niks. Stop ermee.

Lotgenoten vertellen  heel moedig over de strijd die zij met hun handicap moeten leveren. Om een opleiding te doen .Om in een sport op het hoogste niveau mee te draaien.   Ik denk dat we het over een andere boeg kunnen gooien.

Onze samenleving lijdt al genoeg  onder het motto  sneller, sterker en hoger.  Voor gezonde en gehandicapte mensen zou dat geen punt meer  dienen te zijn.  Ons gezonde of zieke leven moet het juist niet hebben van sneller, sterker en hoger.  Dat levert echt veel strijd op. ” Gezonde rivaliteit!”

Ik denk hier verder over na. Misschien  het woord  deelnemen?  En Word wie je bent.

maak het goed, zo goed als je kunt.

ben

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter