bijhemterug[1]

je hebt GEEN WEG TERUG

De tekening van Chagall gaat over het overleven  van mens en dier van de  Grote Overstroming. Mens en dier hebben zich verzameld in de noodopvang van het schip “de Ark. ”  Zij kunnen niet  terug, zolang de regen veertig dagen en nachten op de aarde en de Ark plenst.

Er worden  vogels  losgelaten, die  eerst juist wel terugkomen.  Na enkele pogingen laat schipper Noach, een duif los. Die  vliegt weg en blijft weg.   Die keert juist niet terug.  Een goed teken. Zij  vindt een stukje droog land en  bouwt een nestje. De regenslag is gestopt.  Mensen en dieren mogen het schip verlaten en hoeven niet meer terug te keren.  De ARK werd  de plaats van behoud, opleven  en redding.  Erbuiten heerste de regen, die de Eeuwige beschikt had.

Ik ken iemand die voor de derde keer lymfeklier kanker – Non Hodgkin- heeft terug gekregen. En nu zelfs voor de vierde keer.

Van het ene hoop je dat het niet meer terugkeert. Bijvoorbeeld die vervelende blaasontsteking.  En juist van wat anders  hoop je dat het wel terugkeert. Bijvoorbeeld  je kat die weggelopen is  en vermist wordt..

In de zorg kun je met terugkeren vele  kanten op. Van ziektes hoop je zo dat ze niet meer terugkomen.  Maar we hopen dat de smaak van ons eten  wel terugkeert.  Spieren zijn lui. Als je een aantal dagen op bed hebt gelegen, merk je al bij de eerste  passen dat je spieren flink verzwakt zijn. Aan de slag ermee, om de spierkracht weer terug te krijgen.

maak het goed. zo goed als je kunt.

ben

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter