duren[1]

Het gaat even DUREN

Ziek zijn is niet altijd erg, maar het kost zoveel tijd.”

Bij een hartstilstand telt iedere seconde.

Ik moet tot tien uur wachten en dan komt mijn  thuiszorg pas.

 

Over de duur van de tijd hoeven we geen verschillende meningen te hebben. Een minuut is een minuut. Een jaar een jaar etc. Dat is de tijd van de chronometer. Die nemen we waar met een  klok of een horloge.

Maar het spannende is dat dezelfde tijd , bijvoorbeeld het zelfde aantal uren, vaak  verschillend wordt beleefd.

Ieder van ons kan daar wel een voorbeeld van geven. Zo leek het voor de familieleden van de heer  Vandervaart wel urenlang te duren, eer de ambulance hun huis bereikte.  Voor hun vader,  die een hartaanval heeft gehad. In feite, in het echt  waren het maar acht minuten. Zo hoor ik van oudere  en eenzame mensen dat de zondag vaak zo lang duurt. De minuten en uren kruipen voorbij. Maar het is hetzelfde aantal uren als van de maandag of donderdag.

Ziek zijn en de ervaring van de tijd blijven een bijzondere  combinatie. Voor zieken  en bewoners in instellingen is tijdsindeling  ook van belang.  We probeer de  bewoners een vast dagritme  aan te bieden.

Ook voor mensen thuis kan tijdsplanning goed werken. Op de juiste tijd opstaan tot aan de nachttijd. We zijn er wel gevoelig voor wat de tijd met ons doet.

maak het goed , zo goed als je kunt.

ben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter