verduisterd

het is DUISTER.

Vandaag is het 10 februari. Achttien jaar geleden lag ik op een “tafel” in een  operatiekamer van het UMC. De operatie is goed gegaan en aan het eind van de operatie hangt mijn ruggenmerg hangt weer los en vrij  in het vocht.  Maar het is wel akelig dun geworden: door de hernia is het bijna doormidden  gebroken.

De schrijver van de kaart zou veel liever zien, dat ik helemaal niet in zo’n situatie  verzeild was geraakt. Maar mijn leven wisselde van spoor. Met een onbekende eindbestemming. Met duistere kanten: zoals: angst , vrees, somberte, moedeloosheid en pijn.

Ik las eens een uitleg over het duister in onze droom.  Dromen over het duister, is verweven met je persoonlijke verwarring. Je bent op onbekend terrein.  Of in dromen verschijnen duistere aspecten van jezelf.

Eén duistere droom heeft mij veertig jaren bezig gehouden. Lees maar.  Ik ben ongeveer vijftien jaar en zit achter een schooltafeltje in een donkere en vochtige kamer. Er hangt een zware lucht.

Ik moet iedere keer een toets maken.  Over mijn schouders heen kijkt steeds dezelfde leraar naar mij.  Op een beroerd moment krijg ik de uitslag van mijn toets. Weer een onvoldoende.  Dat gebeurde  niet één nacht maar verscheidene malen . Jaren lang. Duistere kracht: niet bevrijdend.

Als ik in de zestig ben, merk ik dat deze droom weg blijft. Dan al drie jaar lang. Dan zie ik een samenhang tussen de duistere droom vroeger en en de verlichte droom nu. Er is iets wezenlijk veranderd. Ik voel dat er een zware steen van mijn ziel is weggerold. Het donkere is door het lichtere uitgeschakeld. De nare droom is verjaagd  door het opgewekte licht.

Ik geef je nog een paar rake gezegdes over het donker of de duisternis.

> Het licht van je mobieltje, van een lucifer of  een kaarsje verdrijft de duisternis niet, maar laat zien hoe wijd het licht          nog rondom je  is.

 >Als alles duister is, ontsteek dan uw lichtend vuur

    dat nooit meer dooft. Vuur dat nooit meer dooft.

 

maak het goed. zo goed als je kunt

 

ben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter