verduisterd

>>je ziet: het is VERDUISTERD.

Vandaag is het 10 februari. Achttien jaar geleden lag ik op een “tafel” in een  operatiekamer. De operatie is goed gegaan en mijn ruggenmerg hangt weer los in het vocht.  Maar het is wel dun geworden en het is  door de hernia bijna doormidden  gebroken. De weken en maanden  daarna blijf ik hoop houden op een zo groot mogelijk herstel.

De schrijver van de kaart zou veel liever zien, dat ik helemaal niet in zo’n situatie  verzeild was geraakt.  Ik had  immers op mijn leeftijd (52)toen nog volop zicht op een mooie en zinvolle invulling van mijn leven. Maar mijn leven wisselde van spoor. Met een onbekende eindbestemming. Daar zaten duistere kanten aan. Zoals: angst , vrees, somberte, moedeloosheid en pijn.

Een droomuitlegger duidt het duistere tijdens je slaap.  Dromen over het duister, is verweven met je persoonlijke verwarring. Je bent op onbekend terrein.  Of in dromen verschijnen duistere aspecten van jezelf.

Ik vertel je mijn naarste droom.

Ik heb gedurende veertig jaar tientallen keren gedroomd dat ik in een donker kamertje  ben. Ik ben ongeveer vijftien jaar en zit achter een schooltafeltje. Het kamertje is duister en vochtig . Er hangt een zware lucht.  Alles zoals een slecht geventileerde kelder.

Ik moet iedere keer een toets maken.  Wat me iedere keer niet goed afgaat.  Over mijn schouders heen kijkt steeds dezelfde leraar naar mij.  Op een beroerd moment krijg ik de uitslag van mijn toets. Weer een onvoldoende. Alles is unheimisch en alles blijft in het duister gehuld. Deze nacht en de volgende nacht en weer een nacht. Jaren lang. Duistere kracht, niet heilzaam, niet bevrijdend.

Als ik in de zestig ben, merk ik dat deze droom weg blijft. Als dat een jaar of drie zo blijft, lukt het me om een samenhang te vinden tussen de droom vroeger en later. Er is iets wezenlijk veranderd. Ik voel dat er een zware steen van mijn ziel en geest is weggerold. Het donkere is door het lichtere uitgeschakeld. De nare droom is verjaagd  door het opgewekte licht.

Ik geef je nog een paar rake gezegdes over het donker of de duisternis.

> Het volk dat in duisternis wandelt zal een groot licht zien.

> Het licht van je mobieltje, van een lucifer of  een kaarsje verdrijft de duisternis niet, maar laat zien hoe wijd het licht          nog rondom je  is.

 >Als alles duister is, ontsteek dan uw lichtend vuur

    dat nooit meer dooft. Vuur dat nooit meer dooft.

 

Als de lucht donkerder wordt, schijnen de sterren mooier.

 

maak het goed. zo goed als je kunt

 

ben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter