lendewervel

>> een EL – LENDE wervel

” Meneer Van de Veen, beweeg uw rechter voet eens. En nu de linker. Voelt u dit, terwijl ik met een prikker op de huid druk?” Als de patiënt zwijgt, is dat vaak geen goed teken.

Ik denk dat hernia’s wel  een van de bekendste kwalen zijn, die we kunnen krijgen.  Zij kunnen  echt “van kop tot staart “op je rug  en in je nek zitten. Wat voor ellende ze geven, hangt af van de precieze plek.

Een hernia op zich kan geen kwaad. Volgens artsen hebben we er allemaal wel een of twee. Die houden zich keurig aan de regels. Beroerder wordt het als ze beginnen te groeien. Daar hebben ze  vrije ruimte voor nodig. Maar als die ontbreekt, begint de narigheid. Mijn hernia was helemaal een eigenwijze en ging zijn eigen gang naar mijn ruggenmerg. Zo begon voor mij de ellende.

Genoeg kwalen beginnen met kleine beetjes. Tumoren, bepaalde  huid aandoeningen. Een bloeding . Een afsluiting van een bloedvat.   Zenuw uitval.

Je kunt  genoeg narigheid krijgen aan je rug.  Vaak is het ook een langdurig ongemak. Het kan ook  lang onduidelijk blijven wat de oorzaak van je  klachten in je been is. Dit is vervelend voor de patiënt. Want die wil ook verder met zijn werk en leven.

Onze wervels geven onze onmisbare steun voor bijna alles in ons lijf. Maar het zijn soms ook echte lastpakken

We doen het er maar mee.

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter