ook voor jou

>>door mij OOK VOOR JOU

Een vriendin is naar een boeiende lezing geweest. Ze denkt dat ik daar ook wel graag naar toe zou zijn gegaan. Daarom schrijf ze  dat ze er ook voor mij was.

 ook voor jou

Dit motto heb ik wel gezien toen ik nog in diverse demonstraties meeliep.  Dan kon je op een spandoek lezen: ‘Ik loop hier ook voor mijn oma.’

Deze paar woorden las ik zeker ook op kaarten  die mensen me stuurden. We hebben voor jou een kaarsje aangestoken. In de kerkviering hebben we ook voor jou gebeden.

Zo krijgen deze drie woorden wel een grote betekenis. Er zit veel inhoud in die woorden. Waar ligt dat aan?

Ik vermoed dat deze woorden op verbondenheid  tussen mensen wijzen. Een oprechte waardering voor elkaars opvattingen en gevoelens.  Ze wijzen op het samen optrekken tegen een bepaalde gang van zaken.

De verbondenheid kan gepaard gaan met verantwoordelijkheid voelen voor de ander. Ouders die extra gaan werken om hun kinderen in staat te stellen naar school te kunnen.

Ook voor jou betekent dat je iets verricht:  niet uit eigenbelang maar ten behoeve van iemand anders.

Hoe zit dat in de zorg?

Ik denk dat deze woorden niet zo gauw in de zorg worden uitgesproken. In de zorg handelen de zorgwerkers volgens protocollen;  zonder aanzien des persoon. Ieder is gelijkwaardig aan de ander. Een extra handelen vanwege een persoonlijke voorkeur speelt geen rol.

Maar gisteravond keek ik naar een programma over ambulance personeel in Londen. Zij waren gebeld door een meneer, die dit al een keer gedaan had op die avond. Een van de medewerkers wilde de man duidelijk maken, dat hij het personeel af hield van de zorg voor mensen, die het harder nodig hadden. Hij zei, dat hij er voor hem was, maar liever bij een andere  patiënt. Ook voor jou

Ik hoop dat jij toch ook wel hoort dat iemand iets speciaals ook voor jou doet.

maak het goed. zo goed als je kunt.

ben

 

 

 

Laat een reactie achter