respect

je verwacht RESPECT

Soms lees je paginagrote teksten, waarin het over respect gaat. Dan wordt dit respect aangevoerd in de  strijd tegen allerlei vormen van discriminatie zoals: racisme, haat tegen LHBTI+ers  en antisemitisme.

De afgelopen dagen stonden in het teken van de herdenking van 11 september 2001. De verwoesting van de Twin Towers.  Amerika kenner en columnist Kennedy schrijft;

We willen niet meer denken aan het algemeen belang, maar individueel genieten van een oppervlakkig leven in een wereld waar dat kon, maar die niet meer bestaat. We hebben geen visie op het streven naar een goede samenleving (…) . 11 september heeft deze armoede blootgelegd, maar hoe kunnen we hieraan ontsnappen?

Ik kan wel tientallen voorbeelden  geven waar dat respect in onze omgang met elkaar ontbreekt. Respect voor buschauffeurs, politie, burgemeesters, politici etcetera: kom er maar eens om.

In het contact tussen zorgverlener en patiënt is het wederzijds respect onmisbaar. Ik ken het verhaal van een bouwvakker met een vervelende knie, die maar niet genezen wil. Zelfs de negende arts  was is zijn ogen een waardeloze vent!

Het kan dus  ook niet zo zijn dat patiënten en cliënten altijd gelijk hebben.

Het mooiste is als wij  patiënten tot tien gaan tellen in sommige gevallen. Ook al valt het leven met een ernstige ziekte of aandoening ons zwaar en kunnen we weleens uit onze slof schieten:      ……..   …  Respect doet er toe

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

 

 

Laat een reactie achter