begaan (2)

je wilt BEGAAN zijn

Dagelijks kunnen we zien en horen wat voor voortreffelijk werk onze zorgverleners  verrichten.  Hun toewijding en aandacht,  liefde en kennis  worden  alom geprezen.  Ze zijn onze Helden/Heldinnen.

Elk van hen kan een verhaal vertellen over wat hem of haar persoonlijk het meest geraakt heeft. Een verpleegkundige of arts zal niet meteen zeggen dat  hij of zij  met een patiënt begaan is.  Een enkele keer kiezen ze dan wel  voor het woord begaan. 

Begaan zijn met iemand.  Dat is het liefdevolle gevoel van de ene mens voor de ander.  Omdat haar of zijn situatie van wanhoop en uitzichtloosheid  je ontroert. De  ziekenhuiswerker kan wel met de patiënt meeleven.   Maar  zal niet  zeggen dat hij met een zieke mee lijdt.

Ik heb een manager van een groot ziekenhuis horen opmerken, dat hij net zo begaan is met  een patiënt als de zorgverlener aan het bed van een patiënt.  ” De benen onder mijn  bureau vertellen evenveel als de handen aan het bed.” Ik denk dat deze persoon iets te hard roept.

Het is misschien wel  een mooie oneliner, maar daar blijft het wat mij betreft bij. Met de oneliner slaat hij de plank mis.   Je kunt de voeten onder je bureau  maar beter niet vergelijken met de handen aan het bed.

Het is mooier om niet te koop te lopen met je  begaan zijn.  Met een goed begrip en met een aandachtig luisteren krijgt de  relatie tussen arts en cliënt al veel kleur.

maak het goed . zo goed als je kunt

ben

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter