indekern[1]

IN DE KERN

Op de tekening zie je  de grot van de verschijning van de Heilige Maria  aan Bernadette in Lourdes. Het is een  geliefde plaats voor een bedevaart .  Honderdduizenden gelovigen reisden er heen.  Ik hoor daar ook bij. Anderen zullen dat nog gaan  doen.

Verwant aan de bedevaart is de pelgrimstocht.  Mensen  hebben behoefte om stil te staan.  Bij hun leven,   bij de dagelijks routine van werken en al die drukte. Zij willen zich losmaken uit de nare coronatijd.  Door bezinning  gebeden, gesprekken  of  mooie teksten.  En stilte.

Pelgrimeren.  Kan ik daar het woord  Pionieren  bijzetten? Zo heet het werk en de arbeid en de tocht van duizenden mannen en vrouwen, die onder meer naar nieuwe polder Oostelijk Flevoland verhuisden.  Zij gingen  daar, van de natte zeebodem af, het nieuwe land  ontginnen en bewerken.

Bedevaartgangers, pelgrims en pioniers nemen enige afstand van hun leven vóór deze nieuwe stap. Zij gaan het onbekende tegemoet en moeten weerbaar zijn tegen teleurstellingen. Je leven gaan opbouwen uit de kernen waar je uit leeft.

Zij krijgen te maken met de wegen die mensen gaan. Zij willen alle drie  iets ondernemen.  Het gaat bij alle drie om dromen verwezenlijken. Om doelen dichtbij en ver weg.  Met een nieuw verlangen naar een boerderij, veerkracht, waardering en zelfvertrouwen. Doorzettingsvermogen. Je leven  zichtbaar maken.

Pionier Anton schrijft hierover:  met dat ideaal naar de polder gekomen, in de prut aan de schop gestaan, in sloten en greppels. De ontberingen (-) in de werkkampen, het gesjouw in de oogst en dan afgerekend te worden op een maand te laat. Hierdoor heeft de man geen kans meer op een boerderij.

Onze ziekteprocessen? Die hebben toch ook veel weg van dat pionieren.

maak het goed. zo goed als je kunt.

ben

 

Laat een reactie achter