uitbeelding

>> je zoekt VERBEELDING

Zie  of weet je  wat  de maker van dit kunstwerk wil uitbeelden?  Zijn het afbeeldingen van  beroemde figuren of goden?

Je hebt uitbeelden. Je hebt afbeelden en je hebt verbeelden.

Ik ga verder met verbeelden. We kennen de uitdrukkingen:  verbeeld je maar niets. En: je hoeft je niks te verbeelden.

Maar ik hoorde laatst een leerkracht van een basisschool zeggen, dat  jonge kinderen weinig verbeeldingskracht hebben. En ze krijgen steeds minder mogelijkheid  om dat wel te leren.  Met deze  verbeelding bedoelt de leerkracht dat kinderen juist moeten leren  fantaseren. Leren dromen of de wildste ideeën bedenken. De raarste voorstellingen van iets kunnen maken.

De leerkracht vindt dat de kinderen hiermee te kort gedaan worden. Kinderen worden zo  aangepaste en zich aanpassende mensj

Hoe staat het met de verbeelding en verbeeldingskracht in de zorg? Ik was gisteren bij de cardioloog, want ik heb een onregelmatige hartslag. Dat vertrouwde ik niet. Ik heb me een voorstelling gemaakt van het gesprek. Wat ga ik hem vragen? Wat zal ik hem vertellen over mijn behoefte aan dit gesprek? Merkt hij dat ik me zorgen maak? Hoe zal ik hem dat laten zien?

De uitslag van de onderzoeken is goed. Van enige vorm van een hartkwaal is geen sprake. Ook niet van een heel klein begin ergens van. Dat was gelukkig voor mij het de voornaamste opmerking.

Het consult zelf? Het is een goed nieuwsgesprek, maar er hangt geen ontspannen sfeer. Wel een soort nuchterheid.  Het ging anders dan ik me had voorgesteld. Het ging goed zo.

Ik denk dat we onze  verbeeldingskracht zeker  in werking  moeten houden in onze gesprekken met zorgwerkers, op welke plaats ze ook werken in de organisatie.

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

 

 

Laat een reactie achter