zovoegt

ZO VOLGT

“Van het een komt het ander” zeggen we.  Bij mij zijn een aantal  borst- en buikspieren  deels verlamd en die werken dus  minder goed.  Daaruit volgt,  dat ik niet vanzelf goed ademhaal.  De ademhaling wordt oppervlakkig. Ik merk dat ook.  Ik kan niet uit volle borst meer zingen.

Je kunt allerlei bijwerkingen krijgen van je nieuwe medicijnen. Een vriend van mij slikt medicijnen tegen kanker. Maar de bloedwaarden blijven niet goed, dus krijgt hij andere tabletten. Daardoor verbeteren de bloedwaarden wel, maar krijgt  hij veel last van bijwerkingen. Hij voelt zich misselijk en slap:  zijn maag voelt vervelend. Soms hoor je  mensen in zo’n situatie wel eens zeggen, dat de bijwerkingen erger zijn dan de ziekte.

Deze alinea schrijf ik maanden later na de tekst van hierboven.  Hij gaat nu over mijn ademhaling en over bijwerkingen. Ik zeg  hierboven dat mijn ademhaling oppervlakkig wordt.  Dat proces gaat jammer genoeg verder. Het kost me steeds meer moeite om ook bij het praten  de zinnen en  woorden goed af te maken.  Ik ben hiervoor naar de huisarts gegaan. En naar de revalidatiearts. Dat heeft niet veel  opgeleverd. Maar…

Ik slik dagelijks  een nieuw medicijn.  Nu bijna een jaar.  Nu hoorde ik via de praktijk ondersteuner  dat dit medicijn de bijwerking heeft dat patiënten er kortademig van woorden!  Is dat bij mij ook het geval?  Eén en één is twee.  Ik ben het nieuwe medicijn gaan halveren. Kijken of dat inderdaad wat uitmaakt.

Maak het goed. zo goed als je kunt.

 

ben

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter