te paard

TE PAARD

Oudere mensen onder ons kennen nog de uitdrukking:   deze ziekte komt te paard en  zij gaat te voet. Dan bedoelen ze bijvoorbeeld gordelroos: je krijgt er plotseling last van, maar het duurt maanden voordat ze  weg is.

In het revalidatiecentrum leerde  ik  een vrouw  kennen die haar dwarslaesie  opgelopen had bij het paardrijden.  Ongelukken met paarden kunnen voor  ruiters en amazones  lelijk aflopen. Een dwarslaesie kan in een oogwenk ontstaan. Maar je houdt  hem  je leven lang.

Hele zware medicijnen heten ook wel een  paardenmiddel.  Zo’n geneesmiddel werkt zo krachtig, dat de ziekte  wel over moet gaan. Ze moet weg!  In de  pijnbestrijding gebruiken artsen dit middel. Dit idee is klopt nog maar weinig met de feiten.  Artsen hebben nu veel meer kennis over pijnbestrijding.  Vaak wordt nu  voor een combinatie van medicijnen  gekozen om hevige pijn te bestrijden.

Een paardenmiddel is natuurlijk ook  een medicijn voor paarden  zelf. Maar dat is het terrein van de  dierenarts.

Paarden hebben tegenwoordig ook een rol bij therapie voor mensen.  Bijvoorbeeld  bij mensen met psychische klachten,      burnout  en autisme. Deze paardenfluisteraar  geniet groeiende  bekendheid. Het paard weet raad.  Het paard is zo een huisdier  geworden, dat zich goed voor coaching en therapie leent.

Ik heb er zelf geen ervaring mee.

maak het goed. zo goed als je kunt.

ben

ps.  op het paard zetelt Sint Willibrord, mede stichter van het christendom in Nederland

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter