lichtvlak

LICHTINVAL

Vandaag begint in het Rijksmuseum de restauratie van de Nachtwacht. Voor ze echt gaan beginnen, dienen de werkers eerst  alles nog te onderzoeken en te scannen. Millimeter voor millimeter. De restaurateurs hopen vooral te ontdekken hoe Rembrandt toch die sublieme lichtinval heeft kunnen schilderen.

Voor ziekenhuizen en voor  andere grote gebouwen, zoals een kantoor, is de goede lichtinval op alle plaatsen van heel groot betekenis. Ik kom momenteel in ziekenhuis IJSSELLANDEN. Als je daar naar binnen gaat, strekt zich een groot glazen dak boven je uit. Wat een licht aan de “binnenkant ” van het gebouw. Het is prettig als we licht  om ons heen zien en hebben.

Ook bij exposities van kunstobjecten  speelt de lichtinval in de toonzaal een grote rol. De kracht van de tentoonstelling valt of staat bij de juiste lichtbundels.

Ik kan de maatgetallen op bijvoorbeeld een koffiekan niet lezen, als ik niet de goede lichtinval heb. En als ik de koffiekan later heb schoongemaakt, dan houd ik de kan  tegen het licht.  Kijken of die echt schoon is.

Laatst  las ik  een  gezegde over licht:

Met het  vuurtje van een lucifer

kun je het duister niet verdrijven,

maar het laat wel zien

hoeveel donkerte er nog om je heen is.

 

maak het goed. zo goed als je kunt.

 

ben

 

Laat een reactie achter