wijsheid

wie is WIJS?

Na mijn rugoperatie  komt  een studiegenoot/vriendin mij  in het ziekenhuis opzoeken. Zij hecht veel waarde aan de antroposofie.  Ze neemt een stoel en komt bij me aan bed zitten. Ze steekt meteen van wal en stelt  dat zij wel weet,  waar ik mijn dwarslaesie aan te danken heb.  Ik heb haar direct gezegd, dat ik geen enkele  behoefte aan haar verklaring heb.  Het bezoek was snel afgelopen. Wat een wijsneus. Het prachtig boeket  liet ze wel achter.

We leven zestien jaar later.

Op de verjaardag van een vriendin raak ik in gesprek met een van haar gasten. Deze vrouw hecht zeer aan de antroposofie.  Ik vertelde haar over mijn ervaring  van 16 jaar terug. Daar werd ze even  stil van en toen zei ze:

“Die vrouw heeft de verkeerde richting gevolgd. Dat kan niet. Je kunt vanuit de antroposofie wel zinnige dingen vertellen over allerlei aandoeningen.   Maar je kunt niet vanuit een aandoening alles direct verbinden en terugleiden naar de antroposofie. ” Dat vond ik een wijze reactie.

Een voorbeeld.

Neem een groep kinderen op de basisschool. Je kunt wel zeggen dat groepsgrootte invloed heeft op de ontwikkeling van  alle kinderen  van de groep en dus ook op kind A en veel invloed kan hebben. Je kunt wel iets zeggen over het grotere geheel met de invloed op ieder kind.

Maar als je bij kind A begint, kun je  niet aannemen dat de ontwikkeling van het kind het meest door de groepsgrootte is beïnvloed  is. Dan tellen andere zaken ook mee. En misschien wel meer.  Dat is wijsheid

Misschien kunnen we het ook anders zeggen:  wijsheid is de samenhang in ons leven houden, die  ontstaat door wat het hart liefheeft.

Ooit wijze mensen ontmoet?

 

maak het goed. zo goed als gaat.

ben

 

Laat een reactie achter