transparant

Glashelder of WAZIG

 

Zo’n drijfkaarsje . Hoeveel minuten zal die branden? Zestig? Vier uur?

We zeggen dat het leven van een mens als een kaarsje is uitgegaan. Iemand is rustig ingeslapen.  Als het bij mij zo gaat, heb ik daar vrede mee.  ” Maar nog niet nu,” voeg ik eraan toe.

Gisteren bij de aanslag op een moskee in Nieuw Zeeland zijn tientallen mensen op verschrikkelijke en brute   wijze vermoord.  Dan ga je vreselijk dood.

Op een afdeling van het ziekenhuis wordt alles uit de kast gehaald om iemands leven te redden. Infusen, AED,  injecties . Incisies. Intubatie. Een vriendin vertelde laatst dat er in één nacht ,drie mensen op de SEH  waren binnengebracht die gereanimeerd moesten worden.  Reden:  het verlies van Ajax in de halve finale. Daar is niets wazigs aan. Dat is glashelder.

Ik denk hier ook aan mannen en vrouwen, jongeren en kinderen die al jaren vermist worden. Nabestaanden kunnen geen rust vinden; leeft hun dierbare nog?  Er blijft altijd mist  hangen over een verdwijning van een dierbare. Totdat,  misschien twintig jaar later, alle puzzelstukjes op hun plaats komen. Maar het kan ook veel langer mistig blijven.

Nabestaanden  tonen steeds meer de behoefte om met kaarsjes en herinneringen het overlijden van de dierbare te herdenken. Zodat hij of zij nog steeds in hun gedachten blijft.  Andere voorbeelden: de nieuwe, rituele bijeenkomsten van nabestaanden op  begraafplaats.  De rituelen   in de afscheidsdiensten in coronatijd. Mensen lopen mee in een Stille Tocht ter nagedachtenis. Afgelopen week hielden  nabestaanden van de gedode mensen van de MH17  vele rouwbijeenkomsten.

Deze samenkomsten  rond een overlijden zijn mooie gelegenheden om elkaar als familie en vrienden terug te zien. Om even goed bij te praten.  Is dat voor u nog belangrijk?

maak het goed. zo goed als u kunt

 

ben

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter