vraag het de zon

je VRAAGT ’t aan de ZON

Een hitte record. Een historische dag. Nog nooit is er in Nederland een  officiële temperatuur gemeten boven de 40 graden.   Dat gebeurde vandaag wel  in Gilze Rijen. 40.8 graden. Wat een zonnekracht. Vraag het aan de zon, hoe dat allemaal kan.

Ik maak even een sprong naar de Filipijnen!  In dat land leiden miljoenen kleine rijstboertjes en landhuurders  een zwaar en onmenselijk bestaan. Maar aan wie kun je het beste vragen, hoe deze situatie zo is ontstaan en  is doorgegaan? Aan de mensen zelf, aan de  grootgrondbezitter, aan de overheid of aan het leger?

De Filipino’s antwoordden:  ” onderzoek het allemaal en vraag het aan de rijst.” Ik ben nu 40 jaar ouder. Nog steeds komen die paar woorden heel dicht op mijn huid. Indrukwekkend.

Ik volgde net een t.v. discussie  over het  nieuwe pensioenakkoord. Hoogleraar economie, pensioendeskundigen, vakbondsbestuurders. Bestuurder van de  ouderenbonden.  Ervaringsdeskundigen. Zij krijgen allen het woord.

Aan wie vraag je het ten slotte ook?  Mijn idee ” Vraag het aan het genoeg. Genoeg is genoeg”

Aan een discussie over de gezondheidszorg kunnen ook veel personen, instellingen en bedrijven deelnemen.   Iedereen aan het woord. Wie vraag je tenslotte ook?  Mijn voorstel: ‘ Vraag het aan de menslievendheid. ”

Herkenning?

maak het goed.zo goed als je kunt

ben

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter