uitdaging

deze UITDAGING

We kennen allemaal onze  dagelijkse uitdagingen. De gewone, kleine en  spannende dingetjes, die de sleur van dag  doorbreken.  Voorbeelden:   nu uit bed stappen of blijven liggen; gezonde voeding of een snelle hap;  “verdorie, de thuiszorg is wel laat vandaag.”  “Die steunkousen bevallen me niet”.  “Ik heb al dagen niemand gesproken of gezien.”

In de zorg gaat het ook over uitdagingen.  Wat wordt het resultaat van een jarenlang onderzoek  naar een nieuw medicijn?  Een apotheker gaat zelf een medicijn maken.  Hoe houden we de zorg betaalbaar?  Hoe duurzaam kunnen we het maken in de zorg? Wie moeten we echt bonussen geven? Wie gaat straks onze tachtigjarigen verzorgen?

Ik  vind dat we  ons  kritischer op kunnen stellen rond  al  ‘die uitdagingen ‘.  Er zitten volgens mij rare exemplaren bij.  Een voorbeeld. Ik hoorde een professioneel bergbeklimmer beweren, dat hij vindt dat hij alles mag wagen op de berghelling en dat hij altijd recht op redding heeft.

Dus lang leve de uitdaging!   Als je je handelen  een uitdaging noemt, mag je verder met je plannen.

In dit jaar 2019 besteden organisaties  aandacht  aan de landing van de mens op de maan. Deze  grootse uitdaging is  in 1969  verwoord door president Kennedy. Men meent vijftig jaar later dat het niks met het Amerikaanse volk  geworden zou zijn,  als de mensheid deze uitdaging niet op zich had genomen. We zouden nog onder een steen leven.

Veel mensen menen dat je de nieuwe uitdagingen met de moderne ontwikkelingen niet kunt en moet vermijden.   Een atmosfeer op Mars zodat ons soort daar kan gaan leven

Dankzij al die uitdagingen zijn er problemen en oplossingen gevonden.  Alles voor de eerste keer een harttransplantatie, een stoomtrein, een nieuw blusmiddel, een nieuwe Röntgen straling, een medicijn tegen corona, een nieuw handschrift.  Een exoskelet voor mensen met een dwarslaesie.

Mijn moeite ermee is dat de context van al uitdagingen zo heel anders is, dan jaren en eeuwen geleden. De ongelijkheid, onrechtvaardigheid en de ongezondheid onder de volkeren en mensen onderling zijn nu reeds kolossaal. En met die uitdagingen in onze tijd vergroten we de afstand tot absurde hoogte.

Ik wil de kleine uitdagingen wel aanmoedigen, maar vind dat niemand hemel en aarde moet bewegen en kan opeisen om een prestatie te leveren. En om “de uitdagingen van deze tijd ”  aan te gaan.  Ik houd het liever klein!

Alles van waarde is weerloos

De zachte krachten  zullen doorwerken.

De geringe uitdaging brengt  goede vruchten voort.

Geen uitdagingen maar Visioenen.

 

maak het goed. zo goed als u kunt.

ben

 

 

 

Laat een reactie achter