thuis

is THUIS belangrijk.

Vorige week donderdag moest een vriend van mij afscheid nemen van zijn eigen huis.  Hij lijdt  sinds een paar jaar aan dementie. Dat leidde tot de ernstige situatie dat het ondoenlijk was hem nog thuis te verzorgen.

Deze zin ga ik – nu  drie jaar later –  vervangen. “Ondoenlijk ” is geen geschikt woord. En hoe zit het met Thuis.

Zijn huis is nu het verpleeghuis. Kunnen we wel zeggen dat hij nu op de meeste geschikte plaats woont, die  er voor hem bestaat? Dat zal nooit meer zijn thuis worden. Thuis verdwijnt. Onthuis komt?

Onze vriend woont nu  drie weken in een zorgcentrum. Wij hebben twee stoelen uit zijn woonhuis naar zijn nieuwe  kamer gebracht. Plus een mooi tafeltje.  Hij laat zijn bezoekers graag zijn kamer zien. ” Loop maar even mee naar mijn kamer, ” nodigt hij ze uit.

Een van hen vindt het allemaal nog maar onpersoonlijk, kaal en zonder sfeer.  We gaan proberen om er voor mijn vriend  een nieuw thuis van de maken.

Het wordt een gigantische opgave. Maar ik denk dat het een zware opdracht aan ons gezonde mensen wordt, om voor huidige en toekomstige bewoners in elke zorgcentrum,  een sfeer van Waardigheid te scheppen. Om wel  een thuishaven te bieden.

Voel jij je nog thuis  op de plek waar je dit leest.

Maak het goed. Zo goed als je kunt

ben

Laat een reactie achter