overstap

zet je de OVERSTAP

Bij een dwarslaesie  krijg je  al meteen te maken met de transfer of overstap  van een bed naar een rolstoel. Of vanuit de rolstoel naar een gewone stoel. Ik heb  flink geoefend en daar heb ik veel profijt van. Oefening baart kunst. Zo’n overstap is nu een eitje voor me.

In jouw situatie is dat misschien  juist  iedere dag  weer een hele opgave. Je bent niet meer zo mobiel.  Ik hoor  van oudere mensen dat zij absoluut niet achter een rollator gaan lopen. Dat is voor mij ook niet meegevallen. Maar het lopen gaat er echt veiliger mee. Probeer de overstap zo nuchter mogelijk te ervaren.

Als je er een beetje op let, merk je dat veel mensen met een overstap te maken hebben. Mensen die moeten overstappen op een ander medicijn.  Dat vraagt van de patiënt steeds meer souplesse.  Het nieuwe medicijn heeft  een andere samenstelling.  De dosering kan anders zijn.  Het vraagt ook souplesse, als een cliënt vaak van thuiszorg moet wisselen.

Personeel in het revalidatiecentrum  weten uit ervaring dat het voor de revalidant echt een hele overstap kan zijn, om bij ontslag  het centrum achter zich te laten om thuis verder te revalideren.

Laatst vertelde mij iemand dat hij het zo pijnlijke  overstap vond,  het idee los te laten dat zijn vrouw eerder gaat overlijden dan hij. Hij moet onder ogen zien, dat hij zelf eerder zou kunnen overlijden dat zijn vrouw.

Voor veel mensen is het een stap achteruit, als ze een tegenvaller bij hun ziekte  ervaren. Probeer dan wel een persoon in je buurt te houden met wie je daar over spreken kunt.

Maar een overstap maken. Dat vraagt hoop en  durf.

 

maak het goed. zo goed als u kunt.

ben

 

 

 

Laat een reactie achter