lichtdoordonker

LICHT DOOR ’t DONKER

Op het schilderij is een dorpsgezicht afgebeeld; een ” luchtschildering ” van een kerk, huizen en wat straatjes.   De schilder gebruikt licht en donker om sferen en stemmingen uit te drukken.  Je hoeft geen details te zien. Licht doet zijn werk.

In christelijke kerken zingen we met Pasen dat het Licht de duisternis verdrijft. En velen kennen het lied: Licht dat ons aanstoot in de morgen.  De filosoof Hart Fortmann zei eens.”Als je vandaag in het Licht gelooft, geloof je morgen toch ook in het Licht.”

Om zaken goed te bekijken, houden we ze tegen het licht.  Zo krijgen we zicht door licht.  Nog maar heel kort geleden hoorde ik nog een wijze opmerking over een klein lichtje.  Verwaarloos het kleine licht niet.  Het kleine licht verdrijft de duisternis niet. Maar het laat zien hoeveel donker er nog is.

Licht in de zorg? Denk maar aan de nachtdiensten. Door zorgpersoneel, maar ook door schoonmaaksters.   Als het  voor hen  weer licht begin te worden, weten ze dat de collega’s voor de dagdienst zich thuis  klaarmaakten om naar het werk te gaan. .

Op het gebied van onderzoeken is de betekenis van licht gigantisch toegenomen.  Operaties met camera’s. Röntgen. Pet scan. MRI.  Echo’s . De mogelijkheden van licht lijken eindeloos. Het is goed te begrijpen dat wat ooit de Lichtfabriek van Nederland was,  overgestapt is naar de maakindustrie van medische apparaten. Ze zweert vast bij het licht. Licht in nieuwe vormen.

maak het goed. zo goed als je kunt.

ben

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter