schouder

HAND OP JE SCHOUDER

Koningsdag vierden we op een zaterdag in Amersfoort. Er was weer van alles te zien en te beleven. Prinses Amalia  kreeg extra aandacht. Het was kijkers opgevallen dat zij steeds in de omgeving van haar vader bleef.  Haar hand in zijn hand. Zijn  arm om haar schouders.

In  mijn opleiding  tot psychiatrisch verpleegkundige  gaf ik graag een schouderklopje aan een patiënt. Op een goed moment  wees mijn begeleider mij op een andere kant van het schouderklopje. Ik kwam daar soms te vroeg mee. Zo zou ik de indruk kunnen wekken, dat ik de problemen  van de patiënt onderschatte.

Helemaal geen lichaamscontact  tussen hulpverlener en cliënt leidt volgens mij tot  verstening van de relatie.   Veel zorghandelingen bij patiënten zijn gebaseerd op contact. Wassen, douchen, helpen bij de toilet, bloeddruk meten, onderkleding aan helpen trekken.  Het is zo lichaam gebonden. Sommige zorg trendwatchers  schetsen het beeld dat vele zorghandelingen overgenomen gaan worden door robots.

Ik las laatst een gesprek over robots. De robots rukken wel op. Ook in de zorg. Gisteravond zag ik nog een interview met een man met beperkingen. Hij at en dronk met de hulp van een robotarm.

De spreker van het interview gaf aan dat hij steeds  meer toepassingen voor de robot ziet. Het is al bijna niet meer mogelijk de grens tussen echt lichaam contact en aanraking door de robot te onderscheiden.

Ik gebruik voor mij zelf  het volgende experiment van mijn gedachte. Stel ik wil  een persoonlijk  verhaal over mijn dwarslaesie aan een groepje mensen  vertellen. Ik ben ervoor uitgenodigd. Ik kom bij dat gezelschap en ik zie dat er geen mensen  aanwezig zijn, maar robots.

Vandaag is het 13 februari 2021.  Coronatijd. En coronamaatregelen.  De anderhalvemeter samenleving. Geen handen schudden. Elkaar  niet aanraken. Dus helemaal geen hand op de schouder van iemand anders.   Na een jaar coronatijd roepen we allemaal dat we onze  omarmingen,  kussen en knuffels en strelingen weer terug willen.

Zo’n gebaar maakt echt het verschil.  Zulke gebaren met elkaar duiden erop dat je elkaar aandacht geeft.  Er bestaat een wederzijds gevoel van liefde , genegenheid of van loyaliteit.

 

maak het goed.zo goed als je kunt.

ben

 

 

Laat een reactie achter