Beste Bezoeker. Goeiendag♦
Koningsdag vierden we afgelopen zaterdag in Amersfoort. Er was natuurlijk weer van alles te zien en te beleven. Prinses Amalia kreeg extra aandacht. Het was kijkers opgevallen dat zij steeds in de omgeving van haar vader bleef. Haar hand in zijn hand. Zijn arm om haar schouders.
In mijn opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige gaf ik geregeld een schouderklopje bij een patiënte. In een tussentijdse beoordeling wees mijn begeleider mij op een andere kant van het schouderklopje. Ik kwam daar soms te vroeg mee. Op die manier zou ik de indruk kunnen wekken, dat ik de problemen van de patiënt onderschatte en hem niet serieus nam. Hoe kan het beter?
Helemaal geen lichaamscontact tussen hulpverlener en cliënt leidt volgens mij tot verstening van de relatie. Elkaar begroeten en elkaar aankijken is onmisbaar in het contact.
Mijn partner werkte in de Jeugdhulpverlening. Daar hadden ze het over de discretionaire ruimte tussen helper en cliënt. Afstand tot de cliënt met een zekere nabijheid.
Veel zorg in de lichaamsverzorging van patiënten is gebaseerd op contact. Wassen, douchen, helpen bij de toilet, bloeddruk meten, onderkleding aan helpen trekken. Het is zo lichaam gebonden. Elke vorm van automatisering en het werk door de robot laten doen? Ik denk dat we dat niet moeten willen. Een patiënt wassen en verzorgen dient een liefdevol handelen te blijven.
Vandaag is het 13 februari 2021. Coronatijd. En coronamaatregelen. Anderhalvemeter samenleving. Geen handen schudden. Elkaar niet aanraken. Dus helemaal geen hand op de schouder van iemand anders. Na een jaar coronatijd roepen we allemaal dat we onze omarmingen, kussen en knuffels en strelingen weer terug willen.
Zo’n gebaar maakt echt het verschil. Zulke gebaren met elkaar duiden erop dat je elkaar aandacht geeft. Er bestaat een wederzijds gevoel van liefde , genegenheid of van loyaliteit. En je hebt natuurlijk ook de zachte en tedere streling.
Wat is uw ervaringen met een hand op je schouder
maak het goed.zo goed als je kunt.
ben