eennaam

je naam geeft je NAAM

Op een begraafplaats in Amsterdam is gisteren de romp van een mens begraven. Het lichaam werd gevonden in het IJ. Zo’n dertig mensen stonden bij het graf. Niemand die de overledene kende. Zij kwamen uit respect voor deze ongekende dode; voor deze dode niemand.  Een van de aanwezigen sprak het kernachtig uit:  ” Iemand heeft niet alleen je leven van je geroofd, maar ook je naam is je afgenomen.”

Je naam: zo voornaam.

Je naam: in de naam van

In mijn rolstoel ging ik even naar de winkels in het centrum van mijn woonplaats. Ik heb de gewoonte dat ik voorbijgangers  meestal groet. Soms ook bij hun naam erbij. Ik zeg er een naam bij, maar soms schiet die me niet meteen te binnen. Dan wordt het wel eens een variant. Een voorbeeld. Ik  zie Rita aan komen fietsen, maar ik roep: “Hoi Petra.”

Je naam: in naam der wet

Je naam: met naam en toenaam

Op een belangrijk moment heb ik ooit twee namen  met elkaar verwisseld. Dat was niet fijn!  Daarna is het me niet meer overkomen. In de zorg is het kennen van de naam van de patiënt vreselijk belangrijk. Heb jij het weleens meegemaakt dat er iets mis ging met een naam?

Doe het niet in godsnaam:

Je naam staat gegrift in de palm van zijn hand.

maak het goed . zo goed als je kunt

ben

 

 

Laat een reactie achter