beschermen

BESCHERMEN

 

We kijken bij deze plant naar de onderkant van de bloem. Als we er van bovenaf naar kijken, zien we  dat de bloemen  de vorm hebben van een scherm.  Zoals een paraplu. Die beschermt ons.

In de zorg gaat het ook over bescherming.  Dat is fantastisch te zien in de coronatijd. Ik bedoel natuurlijk de Mondbeschermers, de mondkapjes.  De beschermende kleding.  de Spatschermen. Andere beschermers in de zorg zijn de maagbeschermers! Die komen van pas om de bijwerking van bepaalde medicijnen tegen te gaan.

Een arts vertelt niet de hele waarheid aan de patiënt, om hem tegen de harde boodschap te beschermen.  Als je je cliënt op deze wijze beschermt, luidt de boodschap, dat je hem wil sparen. Als we zo wat mijmeren over dit ‘beschermen’ dan kunnen we zien dat beschermen er overal  toe doet.  Het lijkt erop dat het bij al het handelen een rol speelt. Blijkbaar is er veel in de zorg wat onveilig is.  Zoals Niet veilig opereren, niet veilig begeleiden met lopen. Niet veilig medicijnen toedienen.

Laten we,cliënten en zorgverleners  maar ernstig blijven over beschermen. En dit heel serieus nemen. Altijd en overal.  Ons leven kan er vanaf hangen.

Wat zeggen deze woorden voor u?

maak het goed. zo goed als u kunt.

ben

 

Laat een reactie achter