Tegen de WIND

Terwijl ik nu aan mijn website werk, is het buiten heel zonnig. Er staat nauwelijks wind en de lucht is staalblauw. Het is de dinsdag voor Hemelvaartsdag.  Buiten is  het 26 graden. Windkracht; geen.

Er gaat een nieuwe wind waaien.  Dat is een veelgebruikte  slotzin van een toespraak  over een nieuw plan. Bijvoorbeeld in de landelijke Jeugdzorg. De vierhonderd  gemeentes krijgen de volle verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de jeugdzorg. Er zou een nieuwe wind gaat waaien.  De gemeente staat veel dichter bij de cliënt. Er komen korte lijnen tussen hulpverlener en haar cliënt. Minder hiërarchie  en minder administratief handelen. Drie jaar later blijkt dat  die gemeentes  voor een haast onmogelijke opgave staan. Zij melden zich alle de overheid.  ” Zo kan het niet verder.”

Windkracht.  De wind als een symbool in het christelijk geloof. Het symbool van de Heilige  Geest. De Geest waait waarheen zij wil. Deze kracht zet mensen in beweging.   De plek die leeg is geworden door Christus overgang  naar zijn Vader, hoeft niet leeg te blijven. Ze zal vol gemaakt worden door het vuur van de leerlingen en volgelingen.  Zij raken bewogen om alles te doen of te laten, voor het werken aan de vernieuwde wereld.  Aan de hele aarde.

Bewegingen van mensen zijn  in  Europa anno 2018 schaars. Het hoort niet in onze tijdgeest.  Ik heb  mijn dwarslaesie  vijftien jaar. Maar ik heb in de gezondheidszorg  geen patiënten beweging gevonden. Nu draait het meer om  je  in te zetten voor de belangen van een groep. Om  particuliere activiteiten. Zoals de Alp d Huzes. En gisteren nog de tv actie. Ik sta op tegen kanker. 

O ja,  ik moet de milieubeweging nu niet vergeten. Die is wel sterk . Om werk te maken van al die veranderingen die zo hard nodig zijn voor die hele aarde. Ik ben daarop aangesloten.  Er zal nog veel wind naar onze kusten waaien. Voor een verandering. En in jouw eigen leven?

maak het goed. zo goed als je kunt.

ben

 

 

 

Laat een reactie achter