afschilderen

mooi AFSCHILDEREN

Afschilderen:  Dat kunnen we op twee manieren lezen.  De ene manier: het schilderij, waar je mee bezig bent,  af maken. Zodat het klaar is.

De andere betekenis is:  iemand  met (negatieve) termen beschrijven. Voorbeeld: Iemand afschilderen of beschrijven als een misdadiger, een slechterik, een waaghals  of zeurpiet of zeikerd. Als een loodgieter in plaats van een chirurg. Zelfs in deze coronatijd doen we het. Een drukke verpleegkundige wordt afgeschilderd als een hysterisch mens.

Rond Oud en Nieuw gebeurt dit roepen ook. Burgers vinden hulpverleners van de politie, de brandweer en het ambulancedienst maar “watjes”.  De oproerkraaiers- dit is ook een afschildering door mij-  aarzelen niet om  vuurwerk naar hen te gooien.

Toen ik nog in de verpleging werkte , vijfenveertig jaar geleden, bestond er  een groot verschil in waardering van de algemene zorg in ziekenhuizen en de psychiatrische (geestelijke) zorg binnen een instelling.  Mensen buiten de instelling  beschouwden de  psychiatrisch patiënten als dwaas, gek, gevaarlijk,  vies of vreemd. Deze laatsten werden negatief afgeschilderd.

Nu er wel in iedere grote familie iemand met dementie leeft, gaat dit beeld misschien wat kantelen.  En de psychiatrisch zorg vindt steeds meer buiten die instellingen plaats.  Zoals de dienst van de Geestelijke Gezondheid  Zorg.

 

maak het goed. zo goed als je kunt.

ben

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter