MISMOEDIG

 

Ik denk dat mensen honderd redenen hebben om nu en dan mismoedig te zijn. En dat veel mensen hun gevoelens niet  ( kunnen)  uiten is breed bekend. Dat is  niet alleen een probleem voor onze dierbare Toon.

Je gevoelens uiten. Dat is nog niet zo eenvoudig.  We kennen  vast mensen die zo gesloten zijn als een noot. Iemand kan stil en gesloten  van aard zijn.

Een van mijn zussen is op jonge leeftijd weduwe geworden. Daarna heeft ze 35 jaar lang  heftige emoties van zich afgehouden. Zij heeft al haar energie nodig gehad om gewoon te kunnen blijven doorgaan met leven:  d.i. niet het dal in gaan en geen toppen willen bereiken.  Iemand zei het zo: ”  Ze heeft een aantal van haar kamers in haar binnenste op slot gedaan.  Om verder te kunnen.”

Meer dan 1 miljoen  landgenoten voelen zich neerslachtig of mismoedig. Juist ook jongeren. En ouderen.  Als ouderen niet meer bezocht worden door familie en andere mensen in hun omgeving, kan dit tot een groot isolement leiden. Dit isolement is voor vele ouderen in de  coronatijd uitgegroeid tot een vreselijke eenzaamheid.

En dit is lang niet de enige zorg voor iedere burger en maatschappelijke organisatie. Hopelijk rijzen er op alle mogelijke plaatsen geweldige ideeën om het tij te keren. Heb jij daar nog de energie voor?

maak het goed. zo goed als je kunt.

ben

 

 

 

Laat een reactie achter