laag niveau

LAAG NIVEAU

Dit gedicht wringt bij mij op een paar punten. Dat had ik niet verwacht, toen ik deze mooi geschreven tekst begon te lezen. Er staat:  Kapot maken.    Voor je leven vechten.

Naar het laagste punt  in je leven dalen.

Het neergaan en afdalen door mensen grijpt me aan. Want er zit voor mij zoveel negativiteit in dat afdalen. Het resultaat is altijd belabberd.  Voorbeelden;  een ondergeschikte plek, een diepe put, diep water of een diepe kloof en afgrond.  Zoals Jona  in het eerste testament. Je komt terecht in de goot, in het afvoerputje.   Als je eenmaal aan lager wal geraakt bent, is je vooruitzicht wel donker.

Het woord  “laag” is helemaal van de baan in het lager en hoger onderwijs.  Hiervoor zijn de woorden praktisch en theoretisch onderwijs in de plaats gekomen

Laag in de zorg?    Je kunt laag op de wachtlijst staan. Dat betekent dat een  arts jouw nood nog niet zo  groot vindt. Dat is wel eens lastig, omdat iedereen graag  direct geholpen wil worden aan haar of zijn aandoening. De klasse afdelingen in de ziekenhuizen zijn afgeschaft. Ik denk dat er op de operatiekamers geen sprake meer van is, dat de laag geplaatste patiënt een mindere operatie krijgt dan een  hooggeplaatste .  Daar zijn we gelijkwaardig.

Ik vind nog steeds wel dat patiënten in de psychiatrische en geriatrisch  centra achtergesteld worden. Voor deze mensen  bestaat vaak nog een vorm van geringschatting.  We hebben een lage dunk van hen.  Ze werden gehuisvest in een bos en kwamen het terrein nauwelijks of nooit meer  af. Voor mij staat vast dat we 30 en 40 jaar geleden echt neerkeken op  deze mensen. Zelfs families waarvan een lid opgenomen was, spraken niet positief over de mensen die daar verpleegd  en behandeld werden. Ik zie dat de werkers in geestelijke gezondheidszorg zulke negatieve ideeën over hun cliënten in de ban hebben gedaan.

 

maakt het goed. zo goed als je kunt.

ben

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter