rondtafel

aan TAFEL

Vele mensen kennen uit eigen ervaring  de operatietafel.  In bijna elke ruimte in een ziekenhuis of in de huisartsenpraktijk staat een onderzoektafel. “Kunt u daar even op gaan liggen,” is de vaste uitnodiging van je huisarts. Terwijl zij naar zo’n exemplaar wijst.

En sinds een paar jaar zijn de keukentafelgesprekken bij veel mensen bekend geworden. Met honderdduizenden cliënten zijn sinds 2015 dergelijke gesprekken gevoerd. Om samen vast te stellen wat de cliënt aan zorg vanuit de gemeente nodig heeft.

In al onze huizen staan  de gewone eettafels.  In allerlei vormen en maten.  De nabestaande van een  overleden partner stopt  om nog aan tafel te eten.  Zo ongezellig. Dat kan toch ook staande aan het aanrecht. Of met een bordje  op schoot.   Samen tafelen is zo gezellig en fijn. Alleen is maar alleen.

Vooral in wijken in de grote steden worden bewoners uitgenodigd om samen met andere buurtbewoners te komen eten. Dat is gezelliger en gezonder. Hier in Amersfoort organiseerde een aantal mensen in de wijk een buurtmaaltijd. Alles klopte, maar helaas kwamen er minder mensen  dan het aantal mensen dat het georganiseerd had.

In sommige culturen neemt de tafel niet zo belangrijke plaats in.  Ik voel nu dat aan tafel gaan  wel een bijzondere menselijke  gedrag en behoefte is.

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

Laat een reactie achter