Als ze DREIGEN.

Het is vandaag 1 mei. Over 3 dagen kunnen mensen weer meelopen in de Stille Stoet.  Ook in mijn woonplaats gaat de stoet langs enkele monumenten. Bij een van die  monumenten staat geschreven: ‘ Laten we de poorten openen, als ze dreigen de poorten te sluiten. ‘

Ik heb deze zin wel een aantal keren gelezen. Maar nu ik hem begrijp, vind ik hem prachtig.  De uitleg is, dat  overlevenden van de Tweede Wereldoorlog willen voorkòmen, dat we deze oorlog  op den duur  vergeten. Dus dat we de deuren gaan sluiten.   Als dat dreigt  te gebeuren, hebben we mensen nodig, die zich ervoor inzetten de deuren open te houden. Om niemand en niets te vergeten.

In de zorg gaat het  vaker over (be) dreigingen voor de  persoon zelf. Bij een vriend van me  had de huisarts het over een dreigend hartinfarct. Iedereen heeft ook wel eens gehoord dat een slagader dreigt te knappen.

Gisteren en vandaag gaat het in de media  over Maarten van der Weijden. Hij  heeft 55 uur gezwommen. 165 kilometer aan een stuk. Het dreigde mis te gaan. De begeleidend arts zag dat deze dreiging ernstig was en hij verbood Maarten verder te zwemmen.

Als we even stilstaan bij de ontwikkelingen van onze gezondheidszorg dat zien sommige betrokkenen genoeg dreigingen op de zorg afkomen. Na het corona virus komen er vast en zeker andere virussen op ons af. Wie gaat het allemaal betalen?  Wat voor schadelijke gevolgen heeft de klimaatcrisis in petto.  We dienen de dreigingen niet te onderschatten, maar ook niet te overschatten. Wie helpt mee aan de goede afloop?

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

Laat een reactie achter