ooklourdes

LOURDES

Voor katholieken is Lourdes  een echte bedevaartsplaats.  De kans dat ik  kaarten vanuit Lourdes  ontving,  was  dan ook  groot.  Wat zo’n groet inhoudt? Als je het nuchter bekijkt, heb ik een kaart van iemand ontvangen. Een kaart. Gewoon een kaartje met meeleven.

Maar misschien  kun je verder kijken dan de kaart groot is. Als je voorbij of door de kaart heen kijkt,  dan is de kaart een teken van geloof en vertrouwen. En aandacht.

Laatst las ik de volgende gedachte over de waarde van troost.   Iemand zei: ”  Troost gaat niet direct over het  lijden zelf, maar over ons lijden vanwege ons lijden. ”

Dan draait het niet om wonderen te verrichten. Wezenlijk is om naar de zieke te gaan en hem of haar steunen.  De zieke kan hierdoor erkenning en waardering krijgen. Veerkracht.

Iedereen mag zich uitgenodigd  voelen  om voorbij en door de kaart heen te kijken. Om voorbij de grot en het beeld te kijken.

En ontvang met je hart de goede woorden en hoor de goede tonen. Geloof, hoop en liefde.

We kunnen het Lourdes toch niet kwalijk nemen, dat het niet méér voor mensen betekent, dan wat het nu doet.  En we nemen het de zieken toch niet kwalijk, dat ze niet gezond naar huis kunnen terugkeren. Ze ervaren bij de grot een gave van bemoediging, troost, en vertrouwen.

 

maak het goed. zo goed als je kunt.

ben

Laat een reactie achter