Ingrijpend

INGRIJPEND

Iedereen met ervaringen  in een  ziekenhuis  weet, dat het er gehaast en hectisch  aan toe kan gaan. Maak niet uit op welke afdeling of op welk uur.  Zoals bij een hartstilstand, bij een bloeding van een slagader of  bij intense verbranding. Bij ademnood.

We hebben het ook vaak over ingrijpende maatregelen. Omdat er  nijpende problemen zijn in de zorg. . Denk aan het personeelstekort, aan de aanschaf van medische apparaten. Aan te dure medicijnen.  Aan te kleine voorraden.  Aan de wachtlijsten. Aan de grote zorgen voor ziekenhuis personeel in zoveel arme landen

Verder. Wat voor patiënten ingrijpend is, is  voor de zorgverlener vaak routine. Vele operaties vinden plaats, waar de patiënt tegen op ziet, maar waar het operatieteam professioneel zijn werk doet.

Wat kunnen we doen bij ingrijpende gebeurtenissen ?   Voorbeeld. Je zoon met ernstige verstandelijke beperkingen. Je echtgenoot of je zus  met dementie . Ze worden uit huis geplaatst.  Dat is hartverscheurend. Je  moet ze toch laten gaan.

Op zulke momenten kunnen de emoties hoog oplopen.   Ik denk wel  dat het zinvol is, als je de emoties bij deze verliezen  toelaat in je eigen innerlijk wereld. Wel zwaar!

maak het goed. zo goed als je kunt.

ben

Laat een reactie achter