gemeenschap

deel van een GEMEENSCHAP

De groep mensen op de voorkant van de kaart vormen een gemeenschap van monniken in Taïze . In Frankrijk. Zij leven in een kerngroep van gelovigen, waar  tienduizenden Europese jongeren en volwassenen  naar toe komen. Voor stilte, gebed, meditatie. Om deel uit te maken van een groter geheel.

Een deel van deze gemeenschap reist naar en door Europese steden. Zo bivakkeerde een aantal monniken ook in Ahoy in Rotterdam. Ik deed mee aan hun stiltes, vieringen, gebeden, eten en luisteren.  Verrijkt vertrok ik in de nacht naar huis terug.

Wanneer noemen we een aantal mensen een gemeenschap. Of is het misschien een gezelschap? Vormen de mensen in een coupè  van een trein, een gemeenschap.  Is het voetbalelftal een gemeenschap. En de kerkgangers in een viering op de zondag?

Vormen de bewoners van een groot wooncomplex  een gemeenschap. Wel een vereniging van eigenaren. Maar een gemeenschap? Altijd is daar dan het besef dat de mensen in zo’n gemeenschap elkaar niet gekozen hebben.

En de mensen die een tijdje in het ziekenhuis liggen.  Ik heb zes maanden in een groep revalidanten geleefd. Iedere man en vrouw daarvan verkeerde in een noodsituatie . Maar wat vormden we?

Behoor jij tot een groep of gemeenschap? Ik hoop van wel.

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter