Niet weer snel

NIET SNEL OVER

De schrijfster van het kaartje schrijft het mooi op: sommige aandoeningen gaan niet snel weer over.

We zeggen, dat een ziekte te paard komt en te voet gaat.  Ziektes kunnen wel snel komen, of juist heel langzaam. Maar ze komen nooit op tijd. Ze  komen niet gelegen.  Zouden ziektes hun moment kiezen?

De behandeling ervan kan wel met de grootste spoed noodzakelijk zijn. Deze speciale afdelingen van ziekenhuizen heten zeer terecht de Spoed Eisende Hulpposten. Dus Snelheid is geboden.  De opgeroepen ambulance moet binnen 15 minuten op de plaats van de problemen zijn.

Niet aan de voorkant van je ziekte, maar aan de achterkant ervan kan het allemaal  wel lang duren. Als de  kritieke, acute en heftige problemen op een goed moment   onder controle zijn, halen alle betrokkenen opgelucht adem.

Vanaf dat moment gaan de betrokken cliënt en zijn familie het  rustiger krijgen. En na verloop van tijd komt ter sprake wat de vervolgstappen voor de patiënt zijn.  En dan kan alles wel lang gaan duren. Gisteravond konden  tv kijkers  het programma ” Deze weg loopt niet over Tulpen ” zien.

De vrouw van een man, de moeder van een gezin heeft een ernstige  hersenbloeding gehad. Artsen gaven haar weinig overlevingskansen. Sleutelwoord voor iedere betrokkene: HOOP  Maar de moeder ging  zeer langzaam vooruit.

Het is in de zorg vaak een kwestie van rennen of stilstaan. Hoe het ook zij. We hebben  mensen nodig die wel de rust en de kalmte bewaren.

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

Laat een reactie achter