goedevaart

de GOEDE VAART

” Er is je wel een behouden aankomst beloofd, maar geen gemakkelijke reis.”  Deze gedachte wordt ons wel voorgehouden, als we zitten te tobben over ons leven. Waar het allemaal voor nodig is! En waar zul je uit komen?

Deze uitspraak wordt ook aan God toegeschreven.  Zij belooft geen  gemakkelijke reis. Maar wel een veilige haven.

Vanmorgen in de krant merkt een predikant op, dat zij niet denkt dat de corona ziekte een straf van God is voor de mensen. Ik ben het roerend met haar eens. Maar daarmee zijn we nog niet in staat om uit te leggen  hoe God  met de dieptepunten in ons leven wel of niet te verbonden is. Waarom staat God het lijden van mijn kind  toe?

Gelovige ouders  krijgen vaak geen antwoord op deze vraag en zij kunnen besluiten God voortaan buiten hun beschouwing en buiten hun leven te laten.

Ik las, ook als pastor, een keer een mooie gedachte bij de begrijpelijke  reactie van deze ouders. Hun beelden van God dragen ze vanaf hun jeugd al een leven lang met zich mee. Het kan hun helpen andere godsbeelden bij hun leven nu te zoeken. Om met  die vernieuwde beelden ook een andere beeld bij de dood van hun kind te vormen.

Als we het over een goede  vaart hebben, denken we  ook aan de uitvaart: heel de plechtigheid en het ritueel rond het afscheid nemen van onze dierbare overledenen. Vroeg of laat krijgt ieder mens daarmee te maken. Door corona  vonden uitvaart en crematie steeds meer in kleine kring plaats.  Nu, ook zonder corona,  kiezen nabestaanden voor deze persoonlijke en intieme manier van afscheid nemen.

maak het goed. zo goed als je kunt.

ben

 

 

Laat een reactie achter