uitgestorven

UITGESTORVEN

Afgelopen week werd bekend dat het laatste exemplaar van een mannelijke soort neushoorn is overleden. Er leven nog maar een paar vrouwtjes dieren. Deze diersoort is uitgestorven.

Door drie jaren van droogte hebben boterbloemen hun kans gegrepen en zo de rode klaproos van zijn plek verdrongen. Die lijkt uitgestorven. Maar nu hebben we  een koud en nat voorjaar gekregen. En wat zien we? Er zijn veel meer klaprozen dat kortgeleden. In de bermen, in de weilanden en in natuurgebieden. Dankzij de kou en de regen.

Uitsterven. Het heeft een een luchtige  of ongevaarlijke betekenis. Bijvoorbeeld,  de straat zal vanavond  bij het schaatsen helemaal uitgestorven zijn. Maar je kunt er ook  aandachtig en ernstig naar kijken.  Uitgestorven. We zeggen ook  dat inheemse volkeren zoals  Azteken, Maorie’s , Inka’s  Roma, Inuits, Yoruba’s uitgestorven zijn.   Er is wel een verwantschap met ons bekende “sterven. ”

Ook gewoontes kunnen uitgestorven zijn. Oude gebruiken sterven uit en oude behandel methoden.

Ik kijk ook even naar de zorg.  In Haarlem staat een museum dat helemaal gaat over de geschiedenis van de zorg.  Daar zie je de instrumenten van eeuwen geleden.  Kijk alleen maar naar een bed van vroeger. Een paar gebogen ijzeren buizen en die goed aan elkaar gezet.   De huisarts proefde de urine van een patiënt. Heel veel van die manieren zijn uit de tijd geraakt. Uitgestorven

Maar in de zorg nu? We hebben het niet meer over uitgestorven. Ik kan me maar geen situatie voorstellen  in  de zorg, die over dit uitsterven gaat.

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

 

Laat een reactie achter