pasopjezelf

PAS OP JEZELF

Je kent  misschien het gezegde:  Zorg goed voor jezelf.  Een ander doet het niet.

Ik vind dit  een nare  opmerking.   Zoals  in het geval van de negen miljoen winst die  een bekende Nederlander behaalde met de verkoop van mondkapjes.  Zorg goed voor jezelf komt er op neer dat hij  er zelf veel beter van wordt.

Je kunt ook tegen iemand zeggen:  ” Je mag ook wel eens aan jezelf denken. Dat is een goede raad voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken.

Gisteravond zag ik  een reportage over een echtpaar, waarvan de vrouw dement is. Beiden wonen nog in hun eigen huis. De man verzorgt zijn vrouw. De zware verzorging drukt op de omgang met elkaar en op hun onderlinge relatie.

Zeker als je beseft dat de echtgenoot, de mantelzorger dat de hele duur van de ziekte is.   Hier is  Pas goed op jezelf  wel op zijn plek.

Ik denk dat de overheid en maatschappelijke organisaties een deltaplan moeten maken. Dat is hard nodig om de noodzakelijke hulp aan mensen met dementie te geven. Er zijn al  een paar honderdduizend mantelzorgsters en mantelzorgers.  Ik vind dat er meer  maatschappelijke stages en dienstplekken in de zorg  moeten komen, waardoor jongeren affiniteit krijgen met deze grote groep ouderen met dementie. Ik denk dat we met te weinig mensen voor deze grote opgave staan.

Vanmorgen las ik  in de krant nog over een pleidooi om naast de vele mantelzorgers juist ook zorgprofessionals te gaan werven. Dit gebeurt nu  onvoldoende  en dat vraagstuk wordt alleen maar groter.

Heb je ook met dit vraagstuk te maken? Ben jij jezelf wel eens voorbij gelopen?

Maak het goed.  Zo goed als je kunt.

ben

Laat een reactie achter