hou je

vanuit eigen HUIS

Wat is belangrijk om gelukkig en gezond te leven?  Een onderzoek toont aan dat ons huis een grote rol speelt.  Een huis moet je veiligheid bieden. En zekerheid. Een huis moet het liefst bij ons karakter passen.  Je eigen woning mag je helemaal privé  inrichten.  Hoelang kan je vrouw  met dementie nog thuis  wonen en verzorgd worden? Kan het huis aangepast worden? Wie neemt daarover de beslissing?

Een schoonzus heeft voorgoed afscheid moeten nemen van haar huis. Zij is opgenomen in een verpleeghuis, omdat zij dementie heeft.  Op de afdeling waar zij nu woont, staan kastjes  van thuis en een oude radio  en andere spulletjes  van vroeger. Om de bewoners een beetje de sfeer van thuis te laten voelen.

In deze corona crisis  wordt personeel  bijna verplicht om thuis te werken. Dat wordt het nieuwe normaal geworden.  En we kampen met grote woningnood.

Het gaat mij  hier ook  over het gevoel, dat we bij een huis hebben.  Wanneer wordt je woning een thuis?  In het revalidatiecentrum probeert het personeel het niet te prettig voor de cliënten te maken. Zij moeten zich er niet thuis gaan voelen. Dan blijven ze te lang.

Voor vluchtelingen die huis en haard verlaten hebben, is een huis of een huiskamer hard nodig. Om weer  te gaan leven. Er zijn nu meer dan 100 miljoen vluchtelingen.  Mede door de oorlog in Oekraïne.

Er hangt veel van af of je je  in jouw huis lekker op je plaats voelt. Is dat bij jou het geval?

maak het goed. Zo gaat als je kunt

ben

Laat een reactie achter