scherpkanten

SCHERP

Een Filippijnse bevrijdingstheoloog sprak eens over de strategie van het verzet om de dictatuur weg te zetten. Hij haalde toen het beeld er bij van een speer. Een gewone speer.

Er moet een scherpe punt aan de stok zitten. Alleen met de scherpe punt dringt de speer door de huid het lichaam in.

De spits dringt binnen. En die  komt niet alleen. Juist door de stok blijft de speer in het lichaam. De punt alleen zou zo door het lichaam naar buiten gaan en niet zoveel letsel aan richten.  Maar als je alleen de stok gooit  stuit die af op de huid en valt op de grond.

SCHERP EN STOMP

Alleen scherp is onvoldoende. Net als alleen stomp.

Gaat het er in de zorg ook scherp aan toe? Ik las daarnet nog een uitvoerig artikel over de euthanasie praktijk in Nederland.      Controlecommissies  leggen een bepaalde code voor het handelen door de arts anders uit dan het Openbaar Ministerie. Dan het Strafrecht. Hier zullen betrokkenen  hartige en ernstige woorden met elkaar uitwisselen. Ook scherpe woorden?

Is het een scherpe reactie  van de specialist als hij /zij de patiënt glashelder meldt, dat hij met stoppen met alcohol. Zo niet, dan gaat de behandeling zeker niet door.

Soms komen patiënten en behandelaars recht tegenover  elkaar te staan. Tot  in de rechtszaal.  Er vallen scherpe woorden.

Een fysiotherapeut riep eens naar me, terwijl ik in een verkeerde houding op het roeiapparaat oefende: ” Wil je je rug ook naar de kloten helpen!” Is dat een scherpe opmerking of gewoon lomp/stomp?

Me dunkt dat iedere patiënt en hulpverlener zich dient in te spannen, heftige  botsingen te voorkomen. We moeten het niet hebben van de scherpe kantjes.

Of dat altijd gaat?  Ben je wel eens in zo’n situatie terecht gekomen?

Maak het goed. Zo goed als je kunt

ben

Laat een reactie achter