ondergaan

ONDERGAAN

Ik schrijf deze tekst op de eerste dagen van mei. Met  de dodenherdenking en  de herinnering aan de Holocaust en aan de dood  van oorlogsslachtoffers. Op 5 mei dan  het feest van de bevrijding.  Deze vrijheid geven we aan elkaar door.

Het boek: ‘Kroniek der Jodenvervolging’ door Abel J. Herzberg ligt  op mijn werktafel.  Op  de achterkant  van dit boek staat:  ”  Dit boek heeft recht op een eigen plaats in de literatuur over de joodse tragedie, naast Pressers ONDERGANG.”   Na de oorlog zijn er maar honderden  Joden  teruggekeerd.  Zij hebben wreedheden ondergaan en die wel overleefd.

Ik zou elke alinea van dit boek van Herzberg in mij op willen nemen, zodat ik er dagelijks uit kan putten. Om mijn gedachten, emoties en mijn spiritualiteit bij mens en wereld  te voeden.

Vanmorgen hoorde ik nog van een vriend dat hij gisteren naar de uitvaart van een jongeman was geweest.  Deze 27 jarige man heeft voor zelfdoding gekozen.  Zijn vader leeft nog en heeft niet alleen deze dood te accepteren. Een andere zoon is verongelukt en weer een andere zoon heeft een ernstig hersenletsel.

Mijn dwarslaesie.  Zeker een vorm van ondergaan.

Dat ondergaan en overleven.  Wie geeft woorden om beide begrippen in waarheid en waarachtigheid te duiden.

Wie  stopt dat ondergaan? Waar dan en wanneer en Hoe?

In jouw  eigen leven.

Maak het goed. Zo goed als je kunt.

ben

Laat een reactie achter