goedeartsen

GOEDE ZORGVERLENERS

Aan wie  in Nederland hebben we  onze gezondheidszorg het meest danken? Aan de zorgverzekeraars, de overheid. de Nederlandse burgers.  Aan de wetenschap. Aan artsen, verpleegkundige en ander zorgpersoneel? De mensen van het Waterschap dat de hele waterhuishouding regelt en op een goed peil houdt.

Een paar dagen geleden zag ik een tv programma over een man met kanker. Zijn  (Nederlandse) behandelaars  hadden hem gezegd,  dat zij niets meer voor hem konden doen. De man kon niet met dit slechte bericht  leven.  Dus was hij  naar een specialist in Amerika  gegaan.

In Amerika is er een doosje  onder zijn huid vastgezet en uit dat doosje stroomt een geneesmiddel  zijn lichaam in. Voor een bepaald soort darmkanker is dit een zeer goede behandeling . De man leeft nog. Het is  twaalf jaar later. Hij is aanwezig in de studio. Hij ziet er goed en gezond uit.

Ik vraag me af wat de motieven van deze man zijn geweest om zijn heil in Amerika te zoeken. Wat voor de man zo logisch lijkt, lijkt voor mij een reactie waar ik vraagtekens bij heb.  Als de man voor Amerika kiest, kiest hij dan ook voor hun ziekte kosten systeem. Hoe gaat het over een aantal jaren, als de klachten terugkomen? Deze man koos ervoor naar Amerika af te  reizen.

Een ander voorbeeld.  Je zegt ” Mijn  ziekte kost de samenleving per jaar een half miljoen  voor medicijnen.  Ik zorg ervoor dat ik die medicijnen wel krijgt. ”  Je benadert de media en begint een account op social media. Organiseert crowdfunding. Er zijn genoeg ideeën.

Ik zelf heb nu negentien jaar een dwarslaesie. Ik denk er niet over om naar China of Moskou te gaan omdat artsen daar veel verder zijn met stamcellen therapie. Als je dat doet,  denk ik direct: blijf je er ook wonen?

Mij dunkt dat we dit soort onderwerpen  beter met elkaar zullen gaan bespreken. Met lotgenoten en ervaringsdeskundigen Misschien dat we zo de meer zelfingenomen verlangens kunnen hanteren. Met elkaar naar nieuwe mogelijkheden zoeken.

Heb je met deze onderwerpen te maken.

Maak het goed. Zo goed als je kunt.

 

ben roest

 

 

 

Laat een reactie achter