Glinsteren

GLINSTEREN

 Bij het woord ‘glinsteren” denk ik niet gauw aan zieke mensen.  Eerder aan  bekende Nederlanders,  toppers en artiesten.   “Glinsteren ” breng ik  in verband met  glitter en  glamour. Zoals gisteravond bij de uitreiking van prijzen.

Je ziet tegenwoordig wel kinderen en jongeren met een beperking op de t.v. Ook vrouwen en mannen. Na een bezoek aan de visagist en kledingcoach zien zij er allemaal  piekfijn uit. Mooi om te zien.

Zieke mensen zijn vaak getekend. Een ziek iemand  heeft vaak niet het goede gewicht. Hij of zij is door de aandoening sterk vermagerd en verzwakt. De huid ziet er  niet  gezond uit.  ‘Ontsierd’  door plekjes,  natte wondjes, kleine of grote beschadigingen.   Een aandoening komt niet alleen. Je eetlust verandert, je slaappatroon verandert, je conditie gaat achteruit en je krijgt chemo kuren of  heftige medicijnen.

Toen ik me na een paar jaar weer  onder de mensen toonde, zeiden ze vaak dat ik er  goed uitzag.  Ik zei dan, dat ik op dat  moment op mijn mooist was.  Vaak had ik een deel van de dag besteed aan  de verzorging van mijn lichaam.

Bij mensen met dementie zie je dat de zorg voor het uiterlijk op de achtergrond raakt. Ze kunnen vaak niet meer op het uiterlijk letten. Ik hoop dan maar dat er wel iemand is die medeleven toont met deze mens.  Bijvoorbeeld een kapster.

Als je een ernstige ziekte hebt of chronisch ziek bent:  het hakt er altijd wel in. Ervaar je dat ook?

Maak het goed. Zo goed als gaat.

ben

Ruwe stenen hebben meer ziel dan geslepen stenen.

 

Laat een reactie achter